| Кои сме ние | Нашите лозя | Нашите вина | Mailing List | За виното | TF MARLBOROUGH | Къде сме |
Философия

Ценности

Отбор

Новини

Другите за насНовите вина от Нова Зеландия дойдоха!

Вижте в меню "нашите вина" повече информация за тях. Сайтът е обновен. Предлагам и нов микро-сайт, който систематизира всичко, свързано с Two Friends of Marlborough!

[ още новини ]


Добре дошли!

Аз съм Александър Велянов. Замислих моят проект Two Friends някъде през 1999 година. Бях доста млад и исках да имам свобода за изява. Тогава винарствах в голяма компания в България, но фирмената ѝ култура не ми позволяваше да изляза извън рамките на нейната матрица.
Убеден съм, че създаването на вино никога не би могло да бъде напълно самостоятелно начинание. В него участват много хора, затова и проектът ми не се казва "Александър Велянов".
В изкуството младият творец не осъзнaва веднага, че вече е готов да направи нещо голямо, макар да е усвоил тънкостите и да си е изградил собствен стил. Този следващ скок се случва рано или късно, но голяма заслуга за него има някой, който те гледа отстрани, вярва в теб и те подкрепя. Дали това ще е публиката или някой приятел или пък ментор решава Съдбата. В моя случай, това бе австралиецът Стивън Блек. От него научих, че трябва да дам свобода на поривите си и да не се страхувам да скоча надълбоко. Стив ми даде тази подкрепа и аз винаги ще съм му благодарен!
С него работим заедно откакто се знаем. Първата ни среща бе на 1 септември 1996 в София. Той бе консултант от страна на фирма, търгуваща с вина във Великобритания, а аз бях неговият "ангел-хранител". Освен работата ние споделяме и други общи страсти като кулинарията и любовта ни към австралийската природа, а имаме и сходно чувство за хумор. Всичко това прави приятелството ни истинско и силно.
Two Friends съвсем естествено стартира в Австралия със Стив. Нямаше как да имам други идеи за име на проекта ми. Two Friends е толкова логичен избор, че и Стиви реши, че името му приляга напълно.
От 2005 работя по следващия етап от развитието на бранда ми. Обичам Совиньон Блан и искам да работя в Марлборо, Нова Зеландия.
Two Friends станa международен бранд.
През 2007 год. участвах в гроздобера в Марлборо и научих какви стилове вина може да даде този очарователен район. Когато говоря за Марлборо, в кадър влиза друг мой приятел. Още от 1999 година (от времето на един от първите ми гроздобери в Бароса) съм приятел с кивито Дейвид Шулц. С Дейв имаме споделени няколко кампании и безчет откачени прояви, които се простират далеч извън пределите на Бароса. Дейв вече живее в Марлборо и ми подаде ръка. Още едно мое посещение през 2009 ни даде възможността да подберем лозя и дори редове от тях, които в максимална степен да изразят общите ни философия и ценности в създаването на вината. С тях щяхме да работим през следващата кампания.
2010 е рождената година на Two Friends of Marlborough!
Накъде ще се развие тази история дори и аз не знам. Но едно е сигурно - тя ще продължава докато искам да се занимавам и живея с виното!...

Ваш,