| Кои сме ние | Нашите лозя | Нашите вина | Mailing List | За виното | TF MARLBOROUGH | Къде сме |
Малко по-подробно...

Сортове

Реколти

Винтова капачка

Правилно съхранение

Винени термини
За виното

Оценяване на виното. Как да дегустираме?
Доброто вино е щедро и оценката му се превръща във вълнуващо преживяване чрез всички сетива. Най-общо, дегустация означава оценяване на виното, като впечатлението се формира на базата на зрителна, обонятелна и вкусова оценка.
Ето някои основни правила на дегустация:
Оценете цвета! Започнете, като насочите чашата срещу бял фон в добре осветена стая. Наблюдавайте чистотата и дълбочината на цвета. Вината трябва да са по-скоро прозрачни, отколкото мътни и трябва да показват интензивен цвят. Цветът е в пряка връзка със сорта. Той е резултат и от контакта на мъстта с ципата на гроздето по време на технологичния процес. По цвета може да се съди за качеството на гроздето и технологичните методи на преработката му. Бели вина, като Шардоне, Совиньон Блан, могат да изглеждат бледозелени, със сиви оттенъци, сламено жълти и златни или даже кафяви. По-сладките бели вина, като Мускат, обикновено притежават по-дълбоки жълти нюанси. Червените могат да бъдат пурпурни, рубинени, кафеникаво-червени или керемидено-кафяви. Със стареенето червеното вино променя цвета си и придобива керемидено-кафяв оттенък.
Помиришете! Голяма част от чувството ни за вкус зависи от способността ни да миришем. За да може виното да освободи букета и ароматите си, завъртете чашата. Букетът се отнася за миризмите, които са резултат от технологичните решения, докато ароматите са миризмите, свързани със сорта грозде. Със завъртането на виното в чашата, се отделят повече миризми. Сега помиришете и се опитайте да асоциирате ароматите. Билки? Прясно окосена трева? Тютюн? Кожа? Ягоди? Черни плодове? Тези асоциации спомагат да превърнете дегустацията в развлечение и могат да са много ценно средство за запомняне на вината и за обсъждането им.
Вкусете! При дегустацията обонянието ни служи, за да определим аромата и да формираме първоначалното впечатление, а при вкусовата оценка ние преценяваме консистенцията на едно вино. Всъщност, тези два етапа са свързани. Направете един прост опит - със запушен нос опитайте от виното. Едва ли ще усетите някакъв аромат. За оценка на вкуса, отпийте и задръжте в устата си. Различните части на езика регистрират различни вкусове - сладкото се усеща на върха, киселините в горните краища, горчивината в задната част, сухите танини във вътрешната страна на бузите, а високият алкохолен градус създава впечатление за парливост в началото на гърлото. Оставете виното да се разлива около езика ви и забележете структурата или чувството, с което виното изпълва устата ви. Балансираните вина показват хармонията между няколко компонента: аромат, киселини, танини, плод и сладост. Киселинността осигурява приятна, но не завладяваща тръпчивост. Балансираните танини благоприятстват приятна стипчивост  - това е и една от причините, поради които червените вина пасват на храни, богати на мазнини. Танините в червените вина изчистват усещането за мазнина в устата след всяка хапка и подготвят вкуса ви да се наслади отново на следващата.
Накрая, какъв вкус оставя виното в устата ви, след като сте го преглътнали и колко дълго се запазва той? Това е финалът на виното. Чистият, свеж, все пак проточен и балансиран завършек, е белег на виното с добро качество.
Мотивацията и концентранцията ви за точна оценка на виното са свързани и с някои други фактори. Затова, ако искаме спокойно да приключим тази тема без да я претупваме, не бива да пропуснем да подчертаем тяхното влияние.

Малко по-подробно...