| Кои сме ние | Нашите лозя | Нашите вина | Mailing List | За виното | TF MARLBOROUGH | Къде сме |
Философия

Ценности

Отбор

Новини

Другите за нас

Другите за нас

Алекс Велянов пред www.divino.bg
11 октомври 2010
Алекс разговаря с Ясен Захариев в една дъждовна и студена сутрин през октомври.
Вижте тук: http://www.divino.bg/statii/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D1%81-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Алекс Велянов в "Амика", брой 8, година IV
8 октомври 2010
„Страстен винар и пътешественик, който не се страхува от свободата и неизвестното.”

Интервю с Алекс в www.greenjotter.org
21септември 2010
За виното, природата, екологията и новите проекти.
Вижте тук: www.greenjotter.org/wine

Алекс пред Христина Христова за списание "Мода", брой 129
септември 2009
„Да говориш с човек посветен от сърце и душа на винопроизводството е интересно и увлекателно занимание...”

"Вина, с които празнуваме" от Яна Петкова в Wine & Dine, брой 1(3)
януари 2009
за Алекс Велянов Шираз&Вионие 2005
„На пиещите вино е позната колекцията Two Friends – първата, разкрила пред очите ни красива, гореща и ярка австралийска картина...Не само цената е горда, също така и алкохолът (15,5%), но виното стои учудващо елегантно, стройно, променящо се, с финес и забележителна дължина.”

Младите български винари - Алекс пред "Бакхус", брой 104,
21 април 2008
Винарят живее с виното; за технолога то е само работа
Вижте тук: http://www.bacchus.bg/show.php?storyid=488051

в-к "24 часа", Николай Москов
24 декември 2007
"...Александър Велянов е много работлив, експериментаторски настроен и известен с вината си. Той е единственият български технолог, който прави по два гроздобера в годината - през март в Австралия и есента у нас. Затова го наричат винения ездач..."

Винена вечер в Гурме Класик, София.Ревю на Живко Георгиев - jivkogeorgiev.blogspot.com
12 декември 2007
…Започнахме с гриловани скариди с букет от салати, авокадо и див лук в сос Цезар. С предястието опитахме едно от белите предложения на г-н Велянов - Two Friends Riesling 2006. Въпреки встъпителните думи на Сашо и "предупреждението", че опитвайки виното би следвало да се абстрахираме от нагласите си свързани с познатите ризлинги от Елзас, Германия и Австрия, трябва да призная, че виното показа изключителен сортов характер. Без да имам особен опит с ризлингите от Клеър Вали в Австралия, при сляпа дегустация едва ли бих различил този ризлинг от някой минерален австриец или германец в сух стил. В този смисъл недоумение буди оценката от 83 т. в последния брой на Бакхус. Two Friends Riesling 2006 е изключително минерален, с ясно изразен, но добре интегриран и много атрактивен петролен акцент, восък и свеж цитрус (лайм, грейпфрут). Тялото е средно към обемно, мощно и топло. Вкусът е много свеж и изключително сух. Дълъг финал. 88 т.
Следващото вино беше Two Friends Pepper Tree Shiraz 2004. С него бяха сервирани чудесни талиятеле с печен заек, пекорино и трюфел.
Последва т.нар. "средиземноморско вино" на Сашо: Two Friends GSM 2003 (сиреч гренаш, сира, мурведър). Нос с плод, благородно развитие - стафиди, ликьор, шоколад, билки, мента. Обемно, но много елегантно. Мека, кадифена структура. 89-90 т. С него беше сервирано най-голямото кулинарно постижение на вечерта - патешко магре в конфит от зелени ябълки с мускат и сос от вишни и австралийски шираз. Не мога да опиша перфектното съчетание между храна и вино, което шеф-готвачът беше постигнал. Някак си вкусът на ястието перфектно преливаше във вкуса и структурата на виното, създавайки по този начин хармонично цяло.
Следващите две ястия бяха сервирани с Two Friends Marananga Shiraz - съответно 2002 и 2003 г. Първо опитахме реколта 2002 - ликьор, зелен орех, горчив бадем, благородно развитие, шоколад; огромно тяло, много меко, кадифено. Изключително дълъг послевкус. 90-91 т. Реколта 2003 показа по-младежки, по-агресивен характер с акцент върху по-пикантните и животински (кожа) елементи, като че ли по-лесно за възприемане и пиене. 89-90 т. Според Сашо, 2002 в момента не е в най-добрата си форма. Не знам какво означава това, но за мен 2002 беше по-рафинираното, по-успокоеното вино, с хармонично интегрирани елементи, докато 2003 само би спечелила от още отлежаване в бутилката.
Финалът на вечерта беше сладкото вино тип порто: Two Friends Sticky Shiraz - едно много приятно, лежерно вино, с изключително млад и плодов характер и много добър баланс - 88 т. С виното беше предложен орехов милфьой с мариновани кестени и черен шоколад.
В заключение - благодарности към организаторите от Бибендум и специално към Сашо, от когото всеки път научавам нови неща.

Две души в едно вино - "Капитал Лайт", брой 27
06 юли 2007
...На 29 юни в София Стивън Блек и Алекс Велянов или Two Friends представиха пет от съвместните им вина... Авторите им наистина влагат душите си в тях. Продукт са на едно приятелство, което от чисто професионално бързо се превърнало в сърдечна дружба и доверие между двама весели мъже на различна възраст...

Josh Raynolds от International Wine Cellar за Марананга 2002
юли 2005
"На цвят виното е тъмнорубинено и почти непрогледно. Ароматът е интензивен, зрял, подобен на портвайн, на кирш, препечени кафеени зърна, богат шоколадов тон и нюанси на мъх и гора. На вкус е богато и плътно, с голям вискозитет и сладки, концентрирани аромати на конфитюр от черни плодове и боровинков пай. Дългият, плътен и продължителен финал е доста сладък, но не лепкав, благодарение на свежото въздействие на свежи горски дребни плодове. Танините са отлично интегрирани и допълват вкуса."

Списание "Happy Weekend"
май 2006, брой 5
"...От опит вече зная, че интересните хора са там, където най-малко ги очакваш...Това е още една наша находка - малко щур, малко екстремен, позитивен и самоуверен..."

Сомелие и винен съдя Nick Stock за TF Ризлинг 2005 в списание "Sumptuous"
Издание
"Суперфин и ароматен нос. Едно сдържано вино, което предлага явен сортов характер и Ризлинг идентичност. Вкусът е строг, прецизен и жив. В аромата преобладават цитруси и лайм. Свежата киселинност поддържа дължината на вкуса и дефинира елегантността и чистотата на това вино."
93 точки/100 и второ място сред петдесетте Клеър Ризлинги дегустирани от него.

в-к "Новинар", гр. София
11 февруари 2006 г.
"...Дори стари френски винарни канят австралийски технолози да правят вино във Франция, за да получат продукт със съвременен стил, какъвто вече се предпочита по света. И точно от Австралия един българин получава покана да прави вино там, на място."

Списание "Бакхус"
септември 2005 г., брой 76
Новите лица: Вино от Австралия с българска душа
"...Когато се срещнеш с човек, който може и знае как да прави хубаво вино, но е избрал да го прави далеч от България, не може да не си зададеш въпроса защо...За трийсетте си години той може да предизвика благородна завист у много винари..."

Vintage Club, гр. София
22 декември 2004 г.
Вино на годината от вносните вина - Two Friends Shiraz 2001, Barossa Valley, Australia

в-к “Шуменска заря”, гр. Шумен
6 декември 2004
“...Показателно е, че съвместната дейност на двамата винари от България и Австралия не само е забелязана, но и отлично възнаградена. През 2003г. и през настоящата година Александър Велянов и Стивън Блек печелят последователно два пъти сребърен медал на “ Barossa Vintage Festival”. През миналата година те получават и бронзов медал на “Royal Adelaide Wine Show...”

в-к “Марица”, гр. Пловдив
6 декември 2004
“Човек трябва или да е малко щур, или да знае точно какво иска, за да направи свое вино в Австралия, което после да докара обратно. Александър Велянов, или Алекс, като му казват австралийците, притежава и двете качества…Бяхме целите в джибри и вино, но това са мигове от най-щастливите дни в живота ми, споделя Александър Велянов.”