| Кои сме ние | Нашите лозя | Нашите вина | Mailing List | За виното | TF MARLBOROUGH | Къде сме |
Философия

Ценности

Отбор

Новини

Другите за нас

Отбор

Единият от Two Friends - Алекс Велянов
Спомням си много добре кога реших, че ще се посветя на виното. Това се случи, когато бях на 16 години и от тогава не съм попаднал на по-вманиачаващо занимание! Още като ученик работих в един магазин за вино, а като студент - в една винена външнотърговска фирма. През 1996 год. срещнах едни от първите австралийски консултанти в българската винарска индустрия и те промениха изцяло разбиранията ми за виното. От 1997 винарствам в някои от водещите български изби, а също и в Австралия, Нова Зеландия и Индия. Минах през всички стъпала в йерархията във винарството и научих много неща.
През 2001 год. с подкрепата на моя близък приятел Стивън Блек създадох Two Friends! Вече няколко пъти бягах от българската зима в слънчева Австралия и натрупах опит на различни позиции в различни винарски райони.
Прадоксално, но възможността да се пробвам колко мога, открих не в България, а в далечна Австралия и по-точно в Бароса вели (Barossa Valley).
Един ден Стивън ме попита: "Хей, какво още трябва да сътвориш, за да разбереш, че можеш!"...и това даде старта! Тръгнах по пътя към осъществяването на една мечта, а тя е да създавам вината си!
Пробвах се и в маркетинга на вина, който ми е еднакво интересен. Ето как знанията от МБА курса, приложих на практика веднага.
Животът ми е изпълнен с много работа и пътувания, но и с много радостни моменти. Срещите ми с готини хора запалени по виното или кулинарията, лакардиите с приятели и смеховете свързани с тях ме правят щастлив в избора ми.

Другият от Two Friends - Дейвид Шулц, Нова Зеландия
Детството на Дейв минава сред лозята в Марлборо. Той е пряк свидетел на бума на региона, още повече, че баща му е въвлечен в лозарството. Първият гроздобер на Дейв е там - през 1996. После тръгва да пътува из света като винарства в Щатите, Австралия, Франция, Испания и Чили. След повече от двадесет гроздобера решава, че му е време да се установи на едно място. Връща в Нова Зеландия в началото на 2004 год. Изкарва кампанията в Марлборо и решава да остане там завинаги.
Дейвид е луд на тема ръгби, но аз не мога да взема кой знае какво отношение по този въпрос. Съчетаването на храна с вино, обаче заема по-голямата част от времето ни когато дойде време да спорим. Но най-любимите му теми са тези, в които той опитва да ми наложи възгледите си за превъзходството на новозеландската нация над австралийската...

Другият от Two Friends - Стив Блек, Австралия
В един пролетен ден на 1990 год. Стивън солидно се черпи с брат си, който празнува раждането на първия си внук. По това време Стив е завеждащ изследователската дейност на вече станалата международна фармацевтична компания Фолдинг. Стивън е на кръстопът - иска да избяга от фиксираното работно време и липсата на екшън. Тогава брат му Джон го убеждава, че въпреки трудностите най-доброто решение е да следва мечтите си. Стив напуска и започва да учи винарство. Работи като технически мениджър в Бароса от 1994 год., а през 2000 открива с моя помощ винарната Small Gully Wines. Тя е сърцето на проекта и се намира в Марананга. Направихме я по начин, осигуряващ работа с малки партиди от висококачествено грозде.
Стив отговаря повече за финансовата част на проекта, организацията по гроздобера и гледането на вината извън кампанията, но не пропуска да дава (почти ултимативно) мнението си за ферментите, и това по някой път води до големи препирни.

Съсобственик в избата и винен ентусиаст - Дарън Цимерман - лозар.
 

Дарън е класически пример за човек, който печели когато рискува. От малък напуска училище, за да работи лозята на баща си. Двайсетгодишен откупва неговите, а малко по-късно - и лозята на съседа. Това се случва две-три години преди големия бум на цените на земята, възникнал поради нарасналата популярност на австралийските вина. Днес Дарън разполага с 320 хектара лозя със сортове като Шираз, Мурведр, Малбек и Семийон. Аз и Сивън все още сме му много сърдити, че реши да изкорени Кабернето си без да ни пита, защото не било перспективно.Робърт Бейдър - човекът, способен да реши всеки технически проблем.
 

Роб е онеправданият член на този отбор. Имигрира в Австралия от Холандия заедно със семейството си, когато е тригодишен. Не знае холандски и не си спомня нищо от живота в Европа. Сам се определя като австралиец, но няма гражданство. Това е достатъчно Стивън нон-стоп да се заяжда с него и отдавна декларира, че Роб няма да получи дял в избата докато не стане австралийски гражданин. Макар и инвестирал пари, Робът получава само лихва без да има собственост. После иди успокоявай Стив когато се изнерви, защото смята, че Роб не помага достатъчно по време на гроздобер! На Роб пъпът му е хвърлен в изба!