| Кои сме ние | Нашите лозя | Нашите вина | Mailing List | За виното | TF MARLBOROUGH | Къде сме |
Марлборо

Бароса

Клеър

Сортове

Реколти

Марлборо

Първите лозя от промишлено значение са засадени в началото на седемдесетте години на миналия век, макар че първите сведения за лозарство в района датират от 1870 година. Едва ли някой е предполагал, че за тридесет години Марлборо ще възникне и ще се утвърди като район с международна известност и феноменален успех. Известността на областта се основава предимно на Совиньон Блан, но и други сортове дават заявка, че могат да дадат вина в стилове, които можем да наречем еталонни. От тях, с най-голяма тежест са Пино Ноар, Шардоне, Пино Гри и Ризлинг. Кой ще е сортът, който ще поеме щафетата след Совиньона, все още е твърде рано да гадаем.
Топография: Марлборо се разделя на два основни подрайона - Уайрау Вели (Wairau Valley) и Ауатере Вели (Awatere Valley). Първият е по-топъл и дава вина с по-голямо тяло и цветисти и цитрусови аромати. Вторият е хладен и дава по-строги вина с "зелени" аромати на чушка, аспержи, коприва и дори "котешка урина".
В последните години, с разрастването на броя на лозята се очертават и няколко нови области, които могат да дадат, но могат и да не дадат толкова отчетливи характеристики, както първите два - твърде рано е да правим обобщения. Това са Хоксбъри (Hawkesbury), Уайопай (Waihopai) и Феърхол (Fairhall).
Климат: Марлборо е един от най-слънчевите и сухи райони на Нова Зеландия. Средната дневна температура е 24оС, но нощите са студени и те забавят зреенето. Така ароматите и киселините на гроздето се запазват. Голямата дневна температурна амплитуда е ключовият фактор, който запазва цвета в ципите на Пино Ноар.
Почви: Предпочитаните почви са със средна до ниска плодовитост. Подпочвата е камениста или чакълеста. Тя осигурява доброто дрениране. Повърхностният слой най-често е варовик или пясък. Тези бедни почви подтискат вигора на лозите и те дават вина с богат и зрял аромат.
Лозя ще намерите и върху по-тежките глинести почви. Глината задържа повече вода и дава вина с по-силно изразени подправъчни и "зелени" нюанси.
Малко статистика: Нова Зеландия изнася първото си вино през 1963 година - десет години преди да бъдат засадени първите лозя в Марлборо. В момента районът дава 80% от вината на Нова Зеландия.